Svenska Fergusonklubben Grålle

sektion Västmanland

Årets om gått! Grålleklubben i Västmanland 2010

Av skrftställaren Lars Tideström!

Årsmöte, sektionen 27:e mars.

Mötet samlade 29 medlemmar i Aros Motorveteranernas lokaler. Församlingen bjöds på fika och frallor som gårdsmästaren Acke hade bakat på mjöl från höstens skörd – av vad annat förstås!
Tord Högström inledde mötet och hälsade alla välkomna och fick på fråga dagordningen godkänd.
Den enda förändringen inom arbetsgruppen blev att Jan Lindeberg som fungerat som valberedare på grund av flytt till Dalarna nu ersätts av Per Eriksson. Vidare utsågs Lars Lindkvist till ”rättare” och att vara ett stöd för Acke Lundholm vid våra lantbruksaktiviteter.
Vi redogjorde för årets kalender och visade ett bildspel från förra årets evenemang.
Det hela slutade med allmänt ”surr” och med fotografering med en snöplogförsedd Grålle i förgrunden  - vintern var ju inte riktigt över än!

Mekarkurs Åvestbo/Fagersta 10:e april.

Ett 15-tal medlemmar samlades under ledning av AT-läkaren Kalle Lundberg och Anders Lindmark i hemvärnets lokaler i Åvestbo utanför Fagersta.
Kalle höll en teoridel om bultar och förklarade vad olika märkningar stod för och hur stora åtdragningsmoment de kunde utsättas för. Viktigt är ju förstås att följa verkstadshandböckernas anvisningar!
Efter fika blev det praktiska övningar med att slipa ventiler och att ge sig på att plocka ur en vevaxel med kolvar och sen att få ihop det igen – lärorikt!
Visade upp ett par hydraulpumpar och förklarade deras funktion liksom hur illa det kan gå när ett fästöra i lyftcylindern lossnat och trillat ner i pumpen och ”rumlat” om – ingen trevlig syn!
Hemvärnets koktross bjöd på lunch och vi kunde styrkta till både kropp och ”grållesjäl” se tillbaka på en givande dag.

Tack Kalle och Anders för ett välordnat arrangemang!

Hölasskörning Åsby/Hallstahammar 8:e maj.

Det var snålblåst och kulet värre men det hindrade inte att ungar ville åka hölass på Skanzendagen i Hallstahammar. Det är märkligt hur kul det här tycks vara och att även äldre – kanske farfar och farmor - deltar med liv och lust samt bidrar med en slant till åkturen, trots att det var frivilligt.
Vi turades om att köra och fick ihop en bra hacka till klubbkassan.

Vårbruk, Igelsta 13:e maj.

På grund av att våren inte ville infinna sig när vi hade planerat blev vi tvungna att i omgångar skjuta upp aktiviteten men till slut ”bar det till”. Det samlades fem traktorer med sladdar, harvar , gödningsspridare och så förstås vår klenod till såmaskin från Västeråsmaskiner på vår ”nya” åker i Igelsta.
Anders hade laddat kokvagnen med korv och kaffe och Acke och Tord ordnade med kolbullar på grillen.

Som åskådare och gäster hade vi dels en spanjor (Juan) samt två afrikaner (Mark Dupé och hans kompis). Juan – från Barcelona - som aldrig kört en traktor fick under ledning av ”rättarLasse” prova på att köra ett antal drag med harven, något han upplevde både spännande och exotiskt! Mark som är vår medlem har exporterat en Grålle till släktingar i Afrika men skulle vilja leverera ett par till. Är det dags för en undersektion på sydligare nejder månne?
Vi hann sladda och harva två gånger samt så gödningen innan det kom en rejäl regnskur som satte stopp för vidare körning. Det var tjurigt värre nu! Ett par dar senare kunde vi emellertid få fart på sista harvningen och ladda såmaskinen. Sådde såväl vete, korn som havre och Acke sådde även en åker på Viggby med släpärtor. Häromdagen plockade jag och min hustru en korg med ärtor som vi kokade och doppade i smält smör i en äggkopp och käkade. Då är det sommar!
Tack Acke, Lasse, Anders o Tord för er insats.

Listaträffen 22:a maj.

Det här var den nionde gången som ”Västmanlandshären” deltog i det forna s.k. Listarallyt. I år blev det 8 grållar från sektionen som i ett sagolikt försommarväder startade från Horns Café redan kl. 0700.
Efter en kort fikapaus efter vägen landade vi efter 4 mils körning i Lista och lotsades in i de välordnade ”fållorna”. Fick tid att spankulera omkring och kika på alla traktorer och utbyta tankar och erfarenheter med ägarna. På det här stället tävlas det flitigt om att smycka ut sitt ekipage och man får se de mest fantastiska skapelser där också förare och medpassagerare har klätt sig som man såg ut för 60 år sedan.
Körde så en slinga på ca. två mil och kunde inte annat än njuta av försommargrönskan på ömse sidor av de slingrande småvägarna där vi drog fram. Överallt hade människor dukat upp kaffekorgar och vinkade glatt när vi passerade. På det här sättet blir det en folkfest utan like!
Efter ”målgång” blev det fortsatt surr och mingel bland de 203 ekipagen samt lite botanisering i alla marknadsstånden och där man kunde hitta både nyttiga och roliga prylar.
Grållehären tackade för sig och drog hemöver i fortsatt 30-gradig värme! I Kvicksund hade vi inviterats till fikastopp hos vår medlem Kalle Söderberg. Han och hans hustru ”Maggan” hade dukat upp i sin vackra trädgård och bjöd på färska kanelbullar och småkakor. Det satt fint – tack så mycket – vi kommer gärna tillbaka nästa år!
Nu var det bara att rulla sista sträckan hem och under tiden göra egna reflektioner över vad vi upplevt.
Kort sagt, hur kan detta vara möjligt med så mycket människor och maskiner? Det måste vara entusiasmen som driver – fantastiskt i alla fall!

Utflykt till Möklinta o Varmsätra 12:e juni.

I ett kylslaget och blåsigt väder samlades vi 13 medlemmar hos Per-Arne Lindberg på hans museum utanför Möklinta. Per-Arne bjöd på kaffe med dopp i sitt lusthus och berättade  om sitt museum som förutom en massa gamla traktorer innehåller en bensinmack, en lanthandel samt utställning av allehanda sevärda jordbruksredskap. Vi släpptes lösa och Per-Arne guidade oss runt i de välordnade lokalerna.
Bland traktorerna uppmärksammade vi en Fordson från 1923, en dansktillverkad Bukh med mekanisk växelplog, en tysktillverkad Normag med encylindrig dieselmotor samt en Allis-Chalmer B som utrustats med ett ovanligt bandställ istället för hjul. Vi hittade även en Deuliewag som hade en luftkompressor som drev ”hydrauliken”. Sen fanns förstås alla de vanliga märkena men genomgående var att alla var snyggt renoverade och att alla gick att köra! Snyggt jobbat Per-Arne och det var kul att se alla ovanliga märken!

Besöket avslutades med att vi käkade lunch och att Per-Arne startade upp en del av sina klenoder och körde en runda på gårdsplanen. Ni skulle hört ljudet från den encylindriga Normag:en – härligt!
Tack Per-Arne!

Troppen drog sen söderöver till Sala traktormuséum i Varmsätra och möttes av dess ägare Gunnar Hellqvist som även han berättade om museets tillkomst och innehåll. Det är nu tredje generationen som driver det och innehåller ca. 65 traktorer av de flesta fabrikat och årsmodeller. Det var trångt om saligheten i de olika hallarna och stundtals svårt att ta sig fram men några ”udda” maskiner må nämnas. En grönmålad Allgaier, med liggande cylinder (årgång obekant), en BM 20 som var uppslitsad så man kunde studera ”inälvorna” från fram- till bakaxel – vilka häftiga dimensioner det är på allt vad axlar och kolvar det var! Maskinen hade skänkts av Bolinder Munktell och fungerat som information och utställningsobjekt Tog även en titt på en IH Farmall F 20 från 1930, med en märklig styrsnäcka placerad framför och ovanför kylaren! En gråmålad Case med järnhjul med ett snyggt gjutet emblem på bakaxeln får ej glömmas bort!
Tack Gunnar!
Tiden går alltför fort när man har roligt men nu var det dags att avsluta dagen, så vi tackade för oss och kunde glada och nöjda dra hem och försöka minnas allt vi sett och varit med om - det är svårt att ta in så här mycket på en enda dag.

Utställning(ar) Westerqvarn 21:a juni

Ägaren till Westerqwarn har hela sommaren och varje måndag arrangerat veteranbilsträffar som samlat ca.250 ekipage per gång. Vår medlem Urban Strandberg samlade vid ett antal tillfällen ihop både Grållar och lite andra (röda) traktorklenoder som fick en framskjuten placering på utställningsområdet.
Det kom många intresserade från publiken och Urbans initiativ gjorde att grålleklubben blev än mer bekant. Bra jobbat Urban!

Skörd Igelsta 21:a augusti

Dagarna före skörd hade vi monterat dukarna på självbindaren, bytt ett trasigt däck samt gått och krupit runt med fettspruta och oljekanna så att allt skulle fungera utan mankemang.
Det samlades ett 20-tal personer i ett gråmulet och blåsigt väder och efter moget övervägande satte vi igång. ”RättarLasse” hade dagen innan skurit vändtegen med skördetröska så vi slapp köra ”motslag” med självbindaren – det underlättade ju!
Vi turades om att prova på hur det är att ”spaka” en gammal maskin och hur det är att styra en Grålle så att det inte blir några strån kvar – inte alltid så lätt, uppenbarligen! På en liten del av åkern hade vi liggsäd och att plocka upp den visade sig inte vara så lätt. Efter att ha kört ett rejält stopp i maskineriet och brutit av ett par ribbor i haspeln var det dags för rensning. Det uppenbarade sig att den stora boven var att bindargarnet tagit slut innan vi hann reagera men efter lite ”renovering” rullade det på igen. Att trä den sinnrika knytapparaten är ju bara det en konst som gudskelov behärskades av några i församlingen! Det här måste läras ut!

Mitt på dan gjorde vi uppehåll för lunch och Anders Lindmark serverade hemlagad ärtsoppa med ärtor från åkern i Viggby och som Acke plockat och spritat – snart är vi väl självförsörjande! Efter att ha ätit oss mätta och i sedvanlig ordning haft trevligt med en massa ”käbbel” och rundsnack vidtog jobbet med att lasta skörden på vagnar och köra hem till Solvalla och den väntande skulltorken. Satte fart på självbindaren igen och skar en del av havren som skylades. Vi lyckades få det mesta under tak men kvar på gärdet stod en del havre ”på rot”, men det fixade Acke och hans hustru Lillemor dagen därpå – Lillemor på bindaren och Acke på Grållen, snacka om entusiasm!
Det här blev en fin dag – mycket på grund av Acke o Lasses engagemang, tack ska ni ha!

Jädersbruksdagarna  4-5: september

För oss har det blivit tradition att medverka i det här arrangemanget som anordnas av ”Jädersbruks Vänner”. Temat i år var – Epatraktorer – och vilka skapelser dom hade att visa upp, helt otroliga!
Hur som helst fanns vi på plats med våra Grållar – ett femtontal – och utrustade med  varierande redskap. Deltog i den traditionella fordonsparaden genom bruksområdet och visade upp våra Grållar på vår åker genom att plöja och förklara vad vi höll på med!
På utställningsområdet hittade vi förutom en massa råoljemotorer och epatraktorer en ”livs levande” amfibiebil som nyss hade varit nere i sjön och visat vad den dög till – tyvärr hann vi ej uppleva detta!
Bland utställarna fanns även Bengt Carlbinder med ett urval av sina fantastiska modeller som bara inte är av den här världen. Försökte att få honom att även tillverka en Grålle men han verkade vara obeveklig – dom är för ”komplicerade”, men vi får väl se!
I år var det fint väder och vi behövde ej rycka in som ”bogserare” på parkeringsplatsen så efter två fina dagar – nöjda och glada -  packade vi ihop våra prylar och drog hem.

Fårets Dag, Åsby/Hallstahammar  18:e september

Åsby Kött och Vilthandel arrangerar det här och har massvis med ”knallar”med salustånd och en massa begivenheter som brukar locka en stor publik. Vi var där med vår utställning och det kom 12 st. Grållar samt en ”röd skapelse”. Vädret var till en början helt ok. och vi körde i en aldrig sinande ström ungar, föräldrar och anhöriga i vår balvagn runt ”marknadsområdet” och spädde därmed på vår klubbkassa rätt skapligt trots att avgiften var frivillig!

Åsby Lantbruk lät oss plöja på åkern och vi kunde visa vad våra Grållar kunde prestera. Det var många som förhörde sig om vår verksamhet och förhoppningsvis kunde vi ”så ett frö” här och var bland besökarna.
En ”brutal” regnskur på eftermiddagen fick all publik att försvinna i en handvändning och vårt utställningstält blev temporärt ett populärt regnskydd på väg till parkeringsplatsen. Innan vi packade ihop testade vi att plöja färdigt och det var härligt att uppleva hur grållarna trots en vattenfylld fåra stretade sig fram utan större svårighet – vattnet stod i jämnhöjd med framhjulsnaven!
En kul dag  med gott humör – trots den abrupta avslutningen!

Höstplöjning/ Igelsta  26:e september

Årets plöjning samlade inte mindre än 12 traktorer och räknar man lite snabbt så blir det en skärbredd på 7.3 meter per drag! Här tarvades det att det rådde ordning och reda på åkern och Acke som markerade ut var öppningsfåran och slutfårorna skulle hamna fick det hela att fungera utan större mankemang.
Det var härligt att se och höra alla maskinerna dundra fram och att slutresultatet fick godkänt efter att en oplöjd tegbit hade ”putsats” till. Det verkar som tidigare års instruktioner har satt sina spår och att de flesta plogarna nu tycks fungera på ett acceptabelt sätt – sånt här är ju kul och lite av meningen med att vi håller på!
Till lunch serverade Tord grillade kolbullar med stekt fläsk och lingonsylt – det satt fint det! Det var bara att njuta av både solen – som tittade fram – och den fina gemenskapen och samvaron i ”RättarLasses” loge.
Nu var det bara vändtegsvarvet kvar men med så många maskiner var det snabbt avklarat och det var inte utan en viss stolthet vi gav oss själva beröm vad vi uträttat. Det såg kanonbra ut – och roligt hade vi haft!

”Hembesök” hos Aros Motorveteraner 25:e september

Sektionen hade blivit erbjuden att ta hand om en ”industrigrålle” av ägaren till skrotgården i Kolbäck. Efter en snabb inspektion på plats bollade Tord Högström över ”projektet” till Aros Motorveteraner som antog utmaningen och fick den hemfraktad till sin verkstadslokal. Traktorn har sitt ursprung från ASEA och hade funktionen att transportera gods mellan firmans olika verkstäder i Västerås.
Motorveteranerna har tidigare renoverat en ellastbil som tillverkats av ASEA och ser den här traktorn som ett ”kompliment”. Representanten från ”Motorveteranerna” Torbjörn Wahlgren – grållemedlem förstås – inbjöd oss att beskåda och ge tips inför renoveringen. Tord, Kalle och jag själv åkte dit och inspekterade det hela med bävan, men den går säkert att få ordning på. Ellastbilen var ju i ungefär samma skick som den här traktorn, så varför inte! Lycka till Torbjörn och dina kompisar!

”Svedviåkern” håller på att gro igen!

Tord Högströms arrenderade åker i Svedvi har inte bearbetats på ett tag och trots potatissättning i våras på en del, blev det svårt att både kupa och senare i höst att hitta var ”potäterna” fanns! Tords son ”Kickus” hade i somras försökt sig på att sno några stand medan farsan var på semester men kunde inte hitta landet! Det lyste grönt över hela härligheten!
Tord beslöt att göra något åt detta och bjöd in några att hjälpa honom. Kurt Larsen ställde upp och efter ett tappert men misslyckat försök att plöja tog dom fram och körde slaghacken över alltihopa – sen gick det bättre! Fick ni upp potatisen förresten?

Tröskningen, Solvalla  16:e oktober

Tyvärr hade jag inte möjlighet att delta i den här ”övningen” så de här raderna har jag totat ihop på hörsägen från dom som var med och Emma Hermansson har tagit bilderna. Tack Emma!
Det kom rätt många medlemmar och en hel del ”utsocknes” för att hjälpa till och att få se hur det gick till när det begav sig. Det tröskades i vanlig ordning på två verk och eftersom detta fordrar mångas insatser och muskelkraft blev det lite si och så med att hinna byta säckar, hålla rent från halm och att rent allmänt se till att allt fungerar. Förutom en del små incidenter – en drivrem gick av, det blev stopp i ett halmrör och att säden rann över i fel säck vid ett tillfälle. Sånt får man ta!
I Ackes verkstad huserade Anders Lindmark och bjöd på värmande soppa, mackor och kaffe till ackompanjemang av en livlig diskussion från deltagarna. Dagen avslutades med grillade kolbullar.
Tack till alla som hjälpte till och som vanligt en stor eloge till Acke som oförtrutet ordnar detta!

 

Bilder

På bildsidan finns bilder från flera av arrangemangen som beskrivs här.